Pediatri, çocuk sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenen bilim dalıdır. Bebek ,çocuk ve ergenlerin tıbbı bakımlarıyla ilgilenir.
Çocuklar yaşlarına göre genellikle prenatal (intraüterin) dönem, yenidoğan dönemi, bebeklik ve süt çocukluğu dönemi, oyun çocukluğu ve okul öncesi dönem , okul çağı dönemi ve adölesan -ergenlik dönemi olarak sınıflandırılır.Belirli yaş gruplarının belirli hastalıklar için riskli olduğunun bilinmesi önemlidir.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümü bu dönem içindeki çocukların sağlıklı izlemleri ve hastalıkları ile ilgilenir.Bütüncül bir yaklaşımla hem sağlıklı dönemleri hem de hastalık dönemleri takıp edilir.
Sağlam çocuk izleminde ; aşı takipleri,büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi,beslenme durumu,kilo ve boy ölçümleri,nöromotor gelişim ,fiziksel gelişim, genetik ve doğumsal rahatsızlıklar gibi durumlar için rutin kontroller yapılır.
Çocuklar fiziksel ve ruhsal olarak erişkinden farklıdırlar kendi başlarına karar veremezler ve korunmaya muhtaçtırlar. Çocuğu erişkinin küçük bir modeli gibi düşünmek doğru bir yaklaşım olmaz. Çocukların genellikle , hasta iken dahi mutsuz olmamaları,az sonra hemen oyun oynayabilmeleri büyüklerden farklı olduklarını gösterir. Hastalıklarının birçoğunun iyileşmesi erişkinlerinkine göre daha hızlı olabilmektedir.
Hasta çocukların değerlendirilmesinde ; aileden öykü alınır, hastalığın teşhisi ve tedavisi yapılır.Ailelerin kaygılarının giderilmesi ve sorularının cevaplandırılması oldukça önemlidir.Tüm bu süreçte, erişkinden farklı olarak ailenin katılımı çok daha önemlidir. Gerek duyulursa ileri tetkik ve tedavi amacıyla yan dal branşların yönlendirilir.
Ayrıca pediatrik kardıyolojı gibi çocuk kalp problemleri ile ilgilenen, pediatrik nefrolojı gibi çocuk böbrek problemleri ile ilgilenen bilim dalları gibi pediatriye bağlı birçok pediatrık yan dal bölümleride bulunmaktadır.Bunların dışında çocuk cerrahisi ve çocuk psikiyatrisi gibi branşlarla da kordineli çalısılır.
Pediatri uzmanı olmak için üniversitelerin altı yıllık tıp eğitimini tamamlamak gerekir. Lisans eğitiminin ardından, Tıpta Uzmanlık sınavına girmek ve dört yıllık Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimini almak şarttır.